Sunday, December 30, 2007

Review : Dua Gol Eduardo Lonjak Arsenal Ke Takhta Liga


Arsenal sekali lagi membuktikan mereka adalah yg terbaik setelah berjaya menumpaskan tuan rumah Everton dengan bergaya 4-1 hasil 2 jaringan daripada Eduardo, 1 daripada Adebayor dan Rosicky. Anak-anak buah Wenger boleh tersenyum lebar menjelang tahun baru ini setelah mereka kembali merampas takhta liga daripada MAnKayu yg tewas kepada West Ham 1-2 dlm perlawanan sebelum itu.

Arsene Wenger telah merombak kesebelasan utamanya dengan memasukkan Eduardo, Bendtner dan Diaby menggantikan Rosicky,Adebayor dan Eboue untuk bermain formasi 4-4-2.Walaubagaimanapun, jujur saya katakan, permainan Arsenal pada separuh masa pertama ter-sangat-lah teruk sehinggakan mereka ketinggalan 1-0 pada minit ke-20 hasil jaringan Tim Cahill yg berpunca daripada sepakan sudut. Namun, saya percaya permainan teruk mereka adalah disebabkan hujan lebat yg turun sepanjang separuh masa pertama di Goodison Park. Hujan(bukan yg nyanyi lagu "pagi yg gelap") yg turun telah menyukarkan Arsenal untuk bermain 'short-pass' yg biasa mereka main. Biasalah, bila dah hujan padang dan bola mestilah licin, so susah nak bajet. Jadi lebih banyaklah 'long-pass' yg kita jarang lihat dilakukan oleh the Gunners telah dilakukan.

'Kegarangan' the Gunners bermula pada separuh masa kedua(waktu ni hujan dah berhenti) apabila Eduardo menjaringkan gol penyamaan pada minit ke-47 setelah menerima hantaran cantik daripada Clichy.Eduardo dengan tenang menjaringkan gol tersebut walaupun diasak oleh Jagielka.

11 minit kemudian, bekas penjaga gol Man Kayu, Tim Howard sekali lagi tertewas dengan jaringan gol kedua daripada Eduardo yg berjaya membuat gerakan yg sangat cantik setelah menerima umpanan daripada Bendtner walaupun sekali lagi diasak oleh Jagielka. Eduardo memilih sudut yg paling sukar untuk menjaringkan kedua-dua gol nya supaya kelihatan lebih bergaya(haha).

Arsenal bermain dengan 10 orang pada minit ke-74 setelah Bendtner menerima kad kuning kedua setelah melakukan terjahan ke atas Andy Johnson.

Walaupun bermain dengan 10 orang pemain, Arsenal tidak berputus asa untuk mencari gol. Hasilnya 4 minit kemudian, pemain gantian, Adebahyor berjaya menjaringkan gol mudah hasil kesilapan kecil Tim Howard dan pertahanan Everton.

Pada minit ke-80, pemain Everton, Mikel Arteta pula dilayangkan kad merah setelah menyiku muka 'star' Arsenal, Cesc Fabregas. Tindakan tersebut telah menaikkan kemarahan beberapa pemain Arsenal sehinggakan berlaku sedikit pergaduhan kecil antara pemain kedua-dua pasukan.

Dikala kemenangan sudah nampak berpihak kepada Arsenal, Tomas Rosicky menambah derita Everton dengan menjaringkan gol keempat Arsenal pada minit ke-92 setelah menerima umpanan Diaby yg membuat gerakan cantik bersama Adebayor. Kemenanagan mutlak 4-1 dimiliki oleh Arsenal dan mereka berjaya memintas Man Kayu untuk menerajui persada liga.

3 bintang utk pesembahan separuh masa pertama dan 7 bintang utk pesembahan separuh masa kedua untuk the Gunners. So, overall saya kasi 5 bintang untuk mereka!!haha

Berikut adalah Rating pemain untuk perlawanan ini:

Almunia....7

Bermain cemerlang walaupun keadaan bola dan padang yg agak licin. Perlu diberikan kredit untuk setiap bola yg diselamatkannya. Almunia nyaris-nyaris cedera di awal permainan sehingga Lehman disuruh untuk ready menggantikannya. Namun lari-lari kecil Lehman hanyalah sekadar berlari kerana Almunia telah cergas semula dan bermain sehingga tamat 90minit. Sedih muka Pak Leman masa tu.Ahakz.

Gallas.....8

Kapten yg hebat! Dia berjaya memintas banyak percubaan-percuban berbahaya daripada pemain Everton. Ketangkasannya telah banyak menyelamatkan Arsenal daripada dibolosi.

Toure.....8

Gandingan mantapnya bersama Gallas berjaya menyekat serangan Everton. Mujur dengan kehadiran kedua-dua pertahanan tengah ini telah memberi kesan yg besar dlam mempertahankan kubu Arsenal.

Sagna.....7
Sagna bermain seperti sediakala dia bermain. Hantaran-hantaran nya banyak mengucar-kacirkan pertahanan Everton. Dia juga banyak membantu Arsenal dlm bertahan.

Clichy.....8

Inspirasi untuk gol pembukaan Arsenal. Lorongan cantiknya telah membuka ruang untuk Eduardo menjaringkan gol. Larian pantasnya di sebelah kiri sangat membantu Arsenal dalam melancarkan serangan.

Hleb.....7

Kurang menjadi dalam perlawanan ini. Mungkin disebabkan fizikal yg kecik.Tetapi masih ada gerakan-gerakan berbahaya yg dibuat oleh pemain ini dengan larian cantik dan mengelirukan.

Diaby.....6

Dia juga kurang menjadi dalam permainan ini. Kawalan bola nya sering kali dapat dibaca oleh pihak lawan. Namun, dia berjaya membuka ruang untuk Rosicky menjaringkan gol penutup buat Arsenal.

Flamini.....7

Bermain tangkas dan pantas. Membantu barisan pertahanan dengan baik. Dia masih berlari dan berlari sehingga tamat perlawanan.bagus2~

Fabregas.....7

Penggerak di barisan tengah Arsenal. Sumbangannya masih diperlukan oleh rakan sepasukan. Dia juga banyak membantu barisan pertahanan disamping melancarkan serangan.

Bendtner.....6

Jarang mendapat peluang dalam kesebelasan utama. Tapi bila ada peluang, dapat kad merah pulak. apakan nasib.huhu. Tandukannya kepada Eduardo telah membuka ruang kepada Eduardo untuk score. Namun kesilapannya semasa gol pendahuluan Cahill tidak harus dipersalahkan.

Eduardo.....9

Hebat! Sangat hebat! 2 gol nya telah menjulang semula the Gunners. Walaupun nampak ketidakserasiannya dengan Bendtner pada separuh masa pertama, 'chemistry' kedua-dua pemain ini dapat ditunjukkan pada separuh masa kedua. Gol-gol yg dihasilkannya adalah sangat menarik. Gol pertama ala-ala 'Lagenda Henry' dan gol keduanya mengingatkan saya kepada jaringan gol yg pernah dibuat oleh Dennis Bergkamp untuk Arsenal dahulu.

Pemain gantian

Adebayor.....8

Walaupun bermain sekejap sahaja, impaknya dapat dirasakan. Dia cepat mengambil peluang dari kesilapan pihak lawan untuk gol ke-3 Arsenal.Dia juga yg mencipta gerakan untuk gol ke-4 Arsenal.

Diarra.....5

Tidak sempat beraksi banyak. Mungkin dia masih mahu berpindah ke kelab lain disebabkan kekurangan ini.
Rosicky.....7

Tidak perlu banyak masa untuk menjaringkan gol. Walaupun masuk pada lewat masa perlawanan, masih mampu untuk menjaringkan gol untuk menambah koleksi peribadinya.bravo~

Man of The Match untuk perlawanan ini ialah Eduardo Da Silva!!

Untuk Edisi kali ini, saya ingin memberikan serangkap pantun untuk Fan-fan Arsenal di luar sana. Ini adalah sumbangan khas dari saudara "Dwan" :

Tahun baru akan menjelma,
Terengganu menjadi bandaraya,

Penyokong MU kena terima,

Arsenal pasukan paling bergaya.


SELAMAT TAHUN BARU!!!

2 comments:

  1. erm,,,semlm kitorang lepak kat kedai mamak!!!
    aku sorang bersorak gembira tatkala Mankayu tewas,,,
    ngehe~ yg lain kwn aku semua fan MU,,
    ngaha~

    ReplyDelete
  2. hello kawan...
    AKU JAWAB PANTU MU WAN

    MU MENANG 4 KOSONG
    ARSENAL SERI 1 SAMA
    ARSENAL JGN DUDUK MELOPONG
    TGK MU JD JUARA

    dengar ako balas balik nie :

    Eduardo tajam dibahagian serangan,
    Ronaldo pengkar buat tendangan,
    Fan Mu usah nak berangan,
    Kerana akhirnya arsenal gak yang menang.

    ReplyDelete