Sunday, December 23, 2007

Review: Tandukan Bendtner Musnahkan Impian Spurs

Menakjubkan, Mengejutkan dan Merbahaya. Tige perkataan yang boleh dismpulkan daripada perlawanan sengit anatara Arsenal vs Spurs sebentar tadi. Pelbagai aksi suka duka dapat di tunjukkan oleh semua pemain yg bermain di padang dalam perlawanan itu. Namun sekalung tahniah perlu diberikan kepada skuad bimbingan Wenger dengan kejayaan menumpaskan Spurs sekaligus melebarkan jurang mereka di persada takhta liga BPL. Bak kata saudara Dwan pula, "nasib menyebelahi Arsenal kat Stadium Emirates.Apabila musuh peroleh panalti,tapi tuhan menolong kami di stadium kami"

Perlawanan dimulakan dengan permainan seimbang oleh kedua-dua pasukan pada 45 minit yg pertama. Mereka saling berbalas-balas serangan dan ada yg boleh membuat kita tak senang duduk dibuatnya.

Separuh masa kedua lah bermula segala-galanya. Baru bermulanya separuh masa kedua, peminat Arsenal dihidangkan dengan gol pembukaan oleh.....siapa lagi?striker utama kitalah, Emanuel Adebayor. Adebayor membuat 'placing' ala2 Henry setelah mendapat umpanan yg cantik dan mengelirukan daripada Mr. Fabregas. Seronok tak terkatalah dengan gol tu.

Tapi, beberapa minit selepas itu, Arsenal mula goyah dan telah membuka peluang seluas-luasnya kepada Robie Keane yg mendapat hantaran cantik daripada Aaron Lenonn. Tetapi peluang tersebut hanya lah singgah pada palang gol Arsenal sahaja walaupun pintu gol sudah terbuka luas(fuuhhh).

Beberapa minit lepas tu, pintu gol Arsenal akhirnya bocor setelah Barbatov-yg-ditakuti telah menjaringkan gol penyamaan dari sudut yg sukar. Memang Almunia tak sangka langsunglah bola laju macam tu boleh masuk dalam gol.

Selepas itu, penyokong Arsenal tak senang duduk lagi sebab, En. Reff telah menghadiahkan penalti kepada Spurs selepas Berbatov dijatuhkan oleh Toure-yg-kental. Spurs dan penyokong-penyokongnya dah gembira sangat dah time tu sebab bukan senang nak dapat penalty kan?Tetapi...Keane sekali lagi menghampakan pasukannya setelah Alumunia-yg-bijak telah berjaya menyelamatkan tendangan penalty tersebut. Ini sekaligus telah mengecewakan beribu-ribu peminat Spurs dan juga kelab-kelab lain seperti ManKayu, Liverfool n Chelshit(sebab ada sorang brader kat depan aku ni yang aku percaya fan Liverfool telah kecewa gila2 setelah Keane miss penalty tersebut. Tapi brader tu hepi balik aku tengok lepas Liv menang 4-1). Apa-apa pun kita patut berterima kasih pada Almunia-yg-tangkas ni.

Akhir skali, percaturan Wenger sangat menjadi setelah memasukkan Bendtner-yg-hebat untuk menggantikan Eboue. Bendtner telah melompat setinggi-tingginya untuk menyambut hantaran sepakan sudut daripada Mr.Fabregas dan menanduk masuk bola tersebut ke dalam pintu gol Spurs. Robinson memang tak boleh buat apa-apa dah weii... Sentuhan pertama Bendtner yang menjadi racun kepada pasukan Spurs.

Kedudukan 2-1 kekal sehingga tamat perlawanan. Mujur tiada adegan-adegan ganas antara kedua-dua pasukan sehingga membawa kepada kecederaan dan kad kuning yg banyak(rujuk match menentang Chelshit). Overall, 5 bintang kepada pasukan Gunners kerana berjaya mengekalkan posisi terbaik mereka di takhta liga sekaligus membuatkan harapan MU untuk memijak Arsenal pada malam ini masih angan-angan.

Berikut merupakan rating pemain-pemain Gunners yg saya berikan :

Almunia.....9

Kejayaannya menyelamatkan penalty menjadi 'turning point' utama kejayaan the Gunners. Kejayaan itu mungkin menyebabkan Pak Cik Leman bakal kekal di bangku simpanan dan boleh memilih mana-mana kelab yang disukainya Januari ini. Almunia tidak boleh dipersalahkan untuk gol penyamaan Spurs tersebut kerana dia sudah berada pada posisi yang betul dan bola masuk ke dalam gol dengan kelajuan yg sangat tinggi. Kalau letak Buffon atau Kahn pun tak boleh save gak tu.

Sagna.....7

Bermain baik keseluruhannya. Tetapi dia mungkin terleka sedikit semasa membenarkan Keane membuat percubaan bahaya yg terkena palang gol setelah Sagna tidak menjaganya dengan betul.

Clichy.....8

Mengawal Lenonn dngan baik skali. Walaupun gol Berbatov adalah dari kawasan jagaannya, tetapi dia tidak boleh dipersalahakan. Persembahan yang menakjubkan dari pemain muda ini yang sentiasa laju dan tangkas dalam menghasilkan serangan.

Toure.....7

Bermain dengan kental seperti biasa. Tetapi akibat kelalain kecilnya terhadap Berbatov dalam kawasan penalti telah memberikan penalti kepada pasukan lawan.

Gallas.....7

Terlepas beberapa bola di udara. Tetapi persembahan masih memuaskan dan kuat di bahgian pertahanan.

Rosicky.....6

Bermain secara berpasukan yang baik tetapi kurang tajam. Corak permainan yang biasa telah ditunjukkan.

Eboue.....6

Tidak sekemas permainannya ketika menentang Chelshit. Dia banyak membuat "cross2" yang sia-sia dan tidak memberi kesan banyak kepada serangan Arsenal. Namun, banyak membantu dalam pertahan.

Fabregas.....7

Tidak bermain pada tahap kemampuan sebenar. Namun kredit perlu diberikan kepada anak muda ini untuk "back-heel" yg dilakukannya kepada Adebayor. Sangat mengelirukan dan menakjubkan. Hantaran lintang dari sepakan sudutnya juga telah membawa kepada jaringan gol kedua. Walaupun tidak bermain dengan kemampan sebenar, dia tetap tunjang kepada pasukan the Gunners dalam perlawanan ini.

Flamini.....8

Satu-satunya pemain midfield yang bermain pada prestasi sebenar. Banyak berlari dan membantu rakan sepasukan yang lain membuat gerakan dalam serangan dan membantu dalam pertahanan.

Hleb.....6

Kurang menyengat dalam game ini. Skil-skil yang dilakukan adakalanya berjaya memperdaya pihak lawan adakalanya tidak. Dia banyak membiarkan Adebayor berseorangan di atas tanpa bantuan terutama sekali semasa mnerima bola tinggi. Mungkin kehadiran Van Persie selepas ini dapat membaiki kesilapan ini.

Adebayor.....7

Jaringan pembukaannya yang ala2 Henry telah berjaya memberi semangat kepada penyokong-penyokong dan rakan sepasukan. Tetapi kawalan bola yang lemah serta takut untuk memegang bola lebih lama masih menjadi kelemahan utamanya. Adebayor perlukan 'back-up' striker yang betul-betul boleh membantunya seperti RVP. Dia masih kurang sefahaman dengan Bendtner. Diharapkan bisa pemain ini dapat dikekalkan supaya satu hari nanti boleh lah dia digelarkan "The Goal Machine"

Pemain Gantian

Bendtner.....9

Gol yang MENAKJUBKAN!!! Sentuhan pertama yang sangat berbisa. Telah mengecewakan berjuta-juta orang yang mahu melihat kekalahn the Gunners. Selepas ini boleh di anggap sebagai pemain "super-sub". Walaupun kawalan bola masih belum berapa kemas, gelaran Hero memang layak diberikan kepadanya! Wenger perlu lagi memberikan pendedahan yang lebih kepada pemain ini dalam perlawanan-perlawanan penting.

Gilberto.....6

Masuk pada minit ke-82. Sedikit terlamabat untuk membuktikan kemampuan sebenarnya. namun kemasukannya banyak membantu pasukan Arsenal bertahan dalam 10 minit yang terakhir.

Man Of The Match jatuh kepada...... Manuel Almunia!!

5 comments:

  1. perghhhhh..
    bagus lah awak nie ulas..
    leh jd peganti sheby nie
    haha

    ReplyDelete
  2. best ko goreng ayat.aku baca pn gelak.berbatov nye gol mmg x leh save pn tp bendtner nye tanduk pn x bole save.arsenal rock

    ReplyDelete
  3. hehe takde masalah musafir84... datang lah sini selalu...banyak update2 yg aku bakal goreng habis-habisan nye pasni.. ko lak jgn lupe tinggalkan komen pastu jgn lupe bookmark blog ni k...kalo tak, rugi oooo...

    ReplyDelete
  4. wah, hebat dan menakjubkan penulisan nie kretif dan berinformasi otai lah ko skarang ROCK!! arsenal rock!! Teruskan menulis atikel2 dengan ayat2 yang santai cam nie baru lah best baca .. nak suka pun ada jugak ehehe!

    ReplyDelete
  5. heheh...terima kasih dwan dan yang lain-lain... teruskan support hidup mati arsenal... jangan lupe promosi pd kwan2 yg lain eh;)

    ReplyDelete