Wednesday, April 16, 2008

Musim 2007/08 dah habis, masa untuk shopping.

Kenapa susah hati? Awal musim Arsenal dijangka menghabiskan musim di bawah Spuds dan terus menuju 'kemusnahan' setelah menjual Thierry Henry ke Barcelona (kelab kitar semula Arsenal). Mujur untuk Premier League, "beautiful football" terus mengejutkan. Menamatkan musim di tangga ketiga (mungkin kedua) melebihi sasaran awal. Tahniah Arsene Wenger. Keep football beautiful.

Masa untuk merombak pasukan sudah bermula. Wenger akan menggunakan sisa perlawanan yang tak bermakna ini untuk menguji kesesuaian pemain-pemain baru untuk musim depan. Alex Song mungkin akan terus berpasangan dengan Gallas di tengah pertahanan Arsenal untuk menentukan sama ada back up diperlukan atau dia cukup bagus untuk dijadikan back up. Alex Song merupakan sebahagian dari African Cup Nations Tournament Best XI. Dia bermain sebagai defensive midfielder untuk Cameroon.


Thomas Rosicky terus mendapat gaji buta dari kelab. Dia merupakan pemain yang penting untuk 'Wengerball' berjaya. Bagaimanapun kecederaan dia mengecewakan peminat. Kecederaannya mungkin akan membantutkan karier. Seorang winger diperlukan untuk menggantikan dia. Ben Arfa dari Lyon merupakan calon yang sesuai. Muda, versatile, murah (belum sign kontrak baru) dan orang Perancis. Mungkin Rosicky boleh jadi back up. di sebelah kanan, Theo Walcott dijangka menjadi pilihan utama musim depan. Ebouseless dijangka dilantik ketua fisio menggantikan Gary Lewin kerana pengalamannya jatuh sakit yang selalu di atas padang yang menyebabkan aku berdosa sebab mencarut yang terlalu banyak. Buatlah apa-apa dengan dia asalkan bukan dengan jersi the Gunners.


Di tengah, Gilberto meneruskan ketidakgunaannya dengan memberi tendangan percuma untuk Mancs dengan mengasari Patrice Evra. Patrice Evra, bukan Ronaldo atau Ronaldinho. Dan bukannya Evra ada peluang untuk menjaringkan gol ketika itu. Gilberto secara konsisten menyusahkan pasukan, terutamanya Cesc Fabregas setiap kali bermain. Midfield Arsenal kelihatan kosong setelah Flamini keluar ketika menentang Liverpool. Syukurlah Gilberto akan menyusahkan pasukan lain musim depan sebab dia memang akan meninggalkan kita. Bagaimanapun situasi kontrak Flamini menggusarkan peminat. Dia antara pemain paling konsisten musim ini. Juventus dan AC Milan sudah menghampiri Flamini.

Di bahagian serangan, berita paling menggembirakan apabila hari ini David Villa mengistiharkan bahawa dia amat berminat untuk bermain bagi Arsenal. Beautiful football is for beautiful player. Bagaimana Wenger akan bereaksi? Adebayour belum cukup bagus untuk menjadi pilihan pertama sebagai penyerang untuk Arsenal. Jika Villa berpasangan dengan Robin Van Persie, musim depan akan sangat menarik!

Walau bagaimanapun, bagi aku situasi yang paling kritikal ialah pemilihan ketua pasukan. Gallas is NOT a captain material! Toure, Flamini dan Fabregas merupakan pilihan yang lebih bijak. Macam mana pemain yang baru masuk dari Chelski menjadi ketua Arsenal? Baik Tony Adams keluar dari persaraan dan bermain semula untuk Arsenal.

'The Invicibles' bermula selepas melepaskan kejuaraan pada musim 2002/03. Bermula dengan membelasah Southampton 6-1. Boleh kita mulakan dengan Reading Sabtu ini?

3 comments:

  1. ak pn rasa cm xcayer..
    season ni superb giler start..
    almost perfect,
    tp ujung2 season unlucky,
    injurd byk sgt..
    xpe, be prepare next season..
    kita rembat silverware tu blk..huhh

    ReplyDelete
  2. yahaa...season depan arsenal akn terus bagi saingan kat mankayu,chelshit, n liverfool... bukan aje saingan, arsenal akn mng trofi epl n champions lgue gk...wahahha

    ReplyDelete