Sunday, April 6, 2008

Premier League : Arsenal v Liverpool - Review

Argghhh...seri lagi. Memang Arsenal menghadapi masalah besar semenjak ketiadaan Eduardo terutamanya di bahagian serangan. Kenapa semua ni berlaku di hujung musim dan semakin menutup peluang Arsenal meraih piala musim ini. Secara matematiknya, peluang Arsenal menjuarai liga semakin masih ada tetapi tipis, semakin malap dan kemenangan Manchester United di Merseyside akan memastikan Arsenal ketinggalan 8 mata dalam baki 5 lagi perlawanan.

Bagi orang yang mempercayai keunikan bola sepak, peluang masih ada bagi Arsenal. Sekiranya mampu memenangi perlawanan di Old Trafford dan Chelsea menewaskan United di Stamford Bridge. Tetapi Arsenal perlu fokus kembali kepada baki lima perlawanan liga jika ingin memenangi EPL musim ini.

Kedua-dua pasukan menurunkan beberapa pemain simpanan bagi merehatkan pemain bagi perlawanan ketiga di Anfield. Kemenangan akan memastikan pasukan tersebut menunggu pemenang di antara Chelsea/Fenerbahce di semi final liga juara-juara Eropah.

Babak awal perlawanan banyak dikuasai oleh Liverpool jika dibandingkan perlawanan sebelum ini. Percubaan oleh Crouch berjaya ditolak keluar oleh Almunia dan pemain ini berjaya juga membocorkan gawang Arsenal di minit ke-41 dengan melakukan pace dan rembatan silang melepasi jangkauan Almunia.

Tetapi Arsenl yang digelar 'come back into the game' berjaya mendapatkan jaringan penyamaan melalui Nicklas Bendtner setelah sepakan percuma Fabregas berjaya ditanduk masuk menewaskan Pepe Reina. Arsenal mengandakan usaha mencari gol kemenangan tetapi Liverpool yang bermain secara bertahan menyukarkan Arsenal mencari gol yang akan memastikan Arsenal mampu mencabar takhta liga.
Kemasukan Adebayor, Andriy Voronin, Gael Clichy, Steven Gerrard, Alexandr Hleb dan Fernando Torres gagal merubah kedudukan perlawanan. Kedua-dua pasukan akan bersaing semula dalam perlawanan suku akhir liga juara-juara di Anfield dan pemenang akan menantikan keputusan perlawanan antara Chelsea/Fenerbahce di separuh akhir liga juara-juara Eropah.

No comments:

Post a Comment